Pivo – náš český poklad. Při letním posezení na zahrádkách, při grilování, na výletě, po sportovních aktivitách nám vždy přijde vhod půllitr vychlazeného piva.
Dnes máme na výběr z tolika značek piv, že někdy ani nevíme, po kterém sáhnout. Vybrat si můžete po libosti. Pasterizované, nepasterizované, filtrované, nefiltrované, kvasnicové, světlé, tmavé, polotmavé a dokonce i zelené. O stupních piva ani nemluvě. Samozřejmostí jsou i piva bez obsahu alkoholu. Příchutí také naleznete víc než dost. Otázkou je, zda některé z těchto druhů piv, jsou stále ještě piva.
vaření piva
Dnešní doba, je dobou rozmachu malých rodinných pivovarů. Skoro každé město má svůj pivovar. Vaření piva, je činnost určitě záslužná a bohulibá, ale kvalita piv vycházejících z těchto malých pivovarů, je velmi rozdílná.
Některé rodinné pivovary, si tuto tradici udržují už třeba z minulého století a recepty na vaření piva se předávají z generace na generaci. Tyto malé pivovary, rozhodně pivovarnické giganty žádným způsobem neohrozí.
pivní sklo
Mají tedy vůbec, tyto rodinné firmy, v pivovarnickém businessu šanci obstát?
Česká republika čítá, zhruba několik desítek malých pivovarů. Tyto pivovary, většinou svá piva prezentují na pivních slavnostech, aby se dostali do povědomí lidí. Jejich další prosperita, ale závisí především na množství piva, které od nich odebírají restaurace a pohostinství.
orosený půllitr
Většina pivovarů provozuje svou vlastní hospodu. Najdete také dostatek pivovarů, které ke zvýšení zájmu o jejich pivo, pořádají nejen prohlídky a exkurze do pivovarských objektů, kde se pivo vaří, ale nabízí i ochutnávku piva. Mnozí z těchto menších pivovarů provozují pivní lázně, kde je možné zakoupit produkty vyrobené z piva. Pivní lázně, jsou v poslední době, velmi oblíbeným dárkem. I přes veškerou snahu, některé malé pivovary skomírají nebo zcela krachují..

Vzestup malých pivovarů